de vier koningssteden

Casablanca  

Casablanca is met 5,2 miljoen inwoners, de grootste stad van Marokko. De stad ligt aan de Atlantische Oceaan en werd in de twintiger jaren van de vorige eeuw door de Fransen gebouwd met Marseille als voorbeeld.

De stad is de hoofdstad van de regio Groot-Casablanca, is in economisch opzicht de hoofdstad van het land en is tevens een primaire marinebasis. Casablanca is echter niet de politieke of administratieve hoofdstad van Marokko.

Europese stad

De stad ligt in het centrum van de ‘Maroc Utile’, het vruchtbaarste gebied van Marokko en tevens voornaamste bron van minerale rijkdommen. De haven is één van de drukste van de Maghreb.

Sinds het tijdperk van het Franse protectoraat heeft de havenstad zich in snel tempo ontwikkeld en is nu groter dan Marseille. Casablanca lijkt op een Europese stad, maar voordat je er naartoe gaat moet je dan niet proberen je er iets van voor te stellen. Je zult verbaasd staan als je de stad eenmaal ziet.

Geschiedenis

De Berbers waren de eersten die zich in de stad vestigden, rond de tiende eeuw voor Christus. De stad was voor zowel de Phoeniciërs als de Romeinen een belangrijke havenstad. Tot het jaar 1068 kwamen de heersers van de stad uit het koninkrijk Anfa.

In dat jaar werd de stad door de Almoraviden veroverd. Tijdens de veertiende eeuw, onder de heerschappij van de Meriniden, werd Casablanca weer een belangrijke havenstad. In de vijftiende eeuw werd de stad weer een onafhankelijke staat.

Wit huis

De stad stond er berucht om een veilige thuishaven te zijn voor piraten. Dit was reden voor de Portugezen om in 1468 de stad te vernietigen. Zij bouwden in 1515 een militair fort, dat ze Casabranca noemden (Portugees voor ‘wit huis’).

De Spanjaarden namen in 1580 de stad over, totdat deze in 1640 weer deel van Portugal werd. In 1755 verwoestte een aardbeving de stad bijna volledig en verlieten de Portugezen de stad.

Textiel en thee

Sultan Mohammed ben Abdallah, de kleinzoon van Moulay Ismail, herbouwde tussen 1756 en 1790 de stad. Men noemde de stad toen ad-Dar al-Bayda en Casa Blanca (respectievelijk Arabisch en Spaans voor ‘wit huis’). Vanaf toen groeide Casablanca, mede door de groei van de Britse textielindustrie.

De stad werd een belangrijke exportstad voor wol, die aan de textielindustrie werd geleverd, en tevens een belangrijk importstad voor Chinese ‘gunpowder’-thee, het beroemde nationale drankje.


 Rabbat

 Als je naar Marokko gaat, dan is Rabat een heel goed startpunt. De stad heeft vele exotische tuinen en interessante musea, die voorwerpen uit het Romeinse rijk laten zien.

Iedereen die Rabat bezoekt is gefascineerd door deze stad met haar stadspoorten, magnifieke moskeeën, kleine straatjes en steegjes, souks en markten. Rabat heeft veel verfijnde kunst en cultuur te bieden en veel mensen worden verliefd op deze stad.

Rabat is een moderne kuststad, waarvan de meeste huizen en gebouwen wit zijn geverfd en prachtige tuinen hebben. Rabat heeft een aantal brede boulevards en is gevuld met buitengewone historische monumenten en locaties. Het is ongelofelijk, maar enkele van die locaties dateren uit de 7e eeuw.

Geschiedenis van Rabat

De geschiedenis van Rabat begint in de 3e eeuw voor Chr., met een nederzetting die Chellah heette en aan de oevers van de rivier de Bou Regreg lag. In het jaar 40 na Chr. veroverden de Romeinen deze nederzetting en veranderden die in een kolonie met de naam Sala Colonia.

Rome behield de nederzetting tot 250 na Chr. toen Berberse vorsten Chella overnamen. Vanwege haar militaire betekenis gaf men in 1170 de naam Ribatu l-Fath, wat ‘bolwerk van triomf’ betekent.

Yaqub al Mansour, een kalief van de Almohaden, verplaatste de hoofdstad van zijn rijk naar Rabat. Hij was het die de stadsmuren en de Kasbah van de Udayas (’s werelds grootste moskee) bouwde. Maar Yaqub stierf voortijdig en de overblijfselen van de onvoltooide moskee staan er tot op de dag van vandaag.

In 1912 bezetten de Fransen Marokko en besloot generaal Hubert, de Franse officier die de leiding had, om de hoofdstad van Fes naar Rabat te verplaatsen. In 1956, toen Marokko de onafhankelijkheid verkreeg, besloot koning Mohammed V om Rabat hoofdstad te laten blijven.

Bezienswaardigheden Rabat

Mausoleum van Mohammed V – dit is één van de belangrijkste monumenten van Rabat. De stichter van het onafhankelijke en huidige Marokko en vader van de natie, koning Mohammed V ligt hier op zijn laatste rustplaats. Het mausoleum ligt tegenover de Hassantoren.

Kasbah van de Udayas – dit is een op een berg gebouwde fortificatie met uitzicht op de Atlantische Oceaan. De Kasbah werd gebouwd tijdens het bewind van de Almohaden. Binnen de Kasbah liggen Andalusische tuinen die vol staan met sinaasappelbomen, bloemen en palmen. De Almohaden voerden belangrijke hervormingen in de regio van Rabat door, onder andere de vernietiging en herbouw van de Kasbah en het veranderen van Chellah in een grote necropolis. 

 Marrakech

Marrakech is de derde grootste stad van Marokko en staat bekend als de Rode Stad. De stad heeft ongeveer 930.000 inwoners en de meeste huizen zijn rood geverfd. Het is echt een kleurrijke en opwindende stad, die wel één van de parels van Marokko wordt genoemd.

De stad is een belangrijk economisch centrum en er zijn verschillende opkomende industrieën en markten. Marrakech ligt aan de voet van het Atlasgebergte en is daardoor schitterend gelegen. Net als veel andere Noord-Afrikaanse steden is Marrakech onderverdeeld in een Medina, de oude gefortificeerde stad, en een modern stadsdeel, Gueliz genaamd.

De stad heeft een heerlijk klimaat, met zachte winters met sneeuw en warme vochtige zomers. De hartelijkheid en gastvrijheid van de bevolking van Marrakech is wereldberoemd.

Geschiedenis

De naam Marrakech is waarschijnlijk afkomstig van het Berberse ‘mus(n) akush’, wat land van God betekent.

Tot voor enkele tientallen jaren geleden noemden de Arabieren, Perzen en Europeanen Marokko het ‘Koninkrijk van Marrakech’. De stad werd in de elfde eeuw gevestigd en was de hoofdstad van een rijk dat zich uitstrekte van Spanje tot Senegal. Daarvoor was het een kruispunt op de handelswegen die naar Timboektoe liepen.

Oorspronkelijk was het dus een rustplaats op die handelswegen, maar de leider der Almoraviden, Abou Bekr bezette het als een strategisch punt voor z’n troepen. Zijn neef Youssuf ibn Tashfin bouwde er de eerste moskee en het eerste huis. In de twaalfde eeuw werd Marrakech verder ontwikkeld door de Almohaden.

Tot vandaag de dag staat er de 9 km lange rode aarden wal die tijdens de heerschappij van de Almohaden werd gebouwd. De stad werd in de zestiende eeuw belangrijk, tijdens het Saadiaanse Rijk van Ahmed el Arj.

Hij bouwde er indrukwekkende gebouwen en graven, die nog steeds behouden zijn gebleven. Marrakech werd later veroverd door de Sultan van de Alaouiten, Moulay Ismail. In 1917 werd de stad onder Frans bewind bestuurd door Pash el Glaoui.

In 1956 werd de stad door koning Mohammed V overgenomen. Na enkele jaren werd Rabat hoofdstad van Marokko en werd Marrakech een provinciehoofdstad.

Het is nu de hoofdstad van het gebied Marrakech Tensift el Haouz, dat zich uitstrekt over 31.160 km².


Bezienswaardigheden

Door Marrakech wandelen is een verbazingwekkende belevenis op zichzelf. Overal in de kleine, nauwe straatjes en pleinen vind je de souks, waar werkplaatsen voor vele soorten kunstvaardigheid te vinden zijn en je de handwerkers aan het werk kunt zien.

De beste tijd om ze te zien is ‘s morgens vroeg of in de namiddag, als ze hun spullen verkopen. Het duurt ongeveer drie uur om door de souks te wandelen. Een grote toeristische attractie is de Rue Souk Smarine, een belangrijke textielmarkt, in de buurt van de Ouessabine Moskee.

Djemaa el Fna

Een andere belangrijke toeristische bezienswaardigheid is de Djemaa el Fna. Dit is een groot marktplain in de Medina van de oude stad. Overdag vind je hier kraampjes met vers sinaasappelsap, waterverkopers in kleurrijke kostuums, slangenbezweerder, jongetjes met aapjes aan kettingen, en nog veel meer.

In de namiddag wordt het plein steeds drukker en ‘s avonds is het gevuld met verhalenvertellers, dansjongens die de Chleuh dansen, magiërs, verkopers van traditionele medicijnen, enzovoorts. ‘s Nachts zijn er dan de tientallen eetkraampjes, waar je allerlei heerlijke lekkernijen en gerechten kunt kopen.

Aan de overkant van het plein zijn er talrijke café’s met terrasjes, waar je heel rustig kunt genieten van een drankje en ver weg van alle lawaai en drukte naar het plein kunt kijken.

Andere attracties

Het Marrakech Museaum heeft een collectie traditionele en moderne beeldhouwwerken en andere kunst. Bij de ingang bevinden zich een kleine boekhandel en café, die de moeite van het bezoek waard zijn. Kom je in de zomer naar Marrakech, dan zijn de tuinen de beste plek om koel en rustig te ontspannen, met zwembadgrote meertjes waarin je je kunt verfrissen. Er zijn in Marrakech vele parken en tuinen, bijvoorbeeld de Majorelle Tuin, de Menara Tuin en Olijfgaard, het Koutoubia Moskee Park, enzovoorts.


 Meknes

Meknes werd door de Unesco op de werelderfgoedlijst gezet vanwege haar Medina en de ruïnes van het koninklijke paleis. De stad heeft ongeveer 840.000 inwoners.


Als de avondschemering valt, verzamelt zich op de Place El Hedime, met zijn grote markt, een grote menigte van kooplui, vuurvreters en acrobaten. De stad heeft een onvergetelijke, gemakkelijke middeleeuwse uitstraling.

Daarnaast heeft Meknes diverse paleizen, spectaculaire moskeeën en madrassas achter de verstevigde muren met de imposante ingangen en de wereldberoemde Bab Mansour.

Stadsmuren

Het fantastische karakter van Meknes strekt zich uit tot voorbij de stadsmuren naar de omgeving, waar je de resten van het Romeinse Volubilis en de keizerlijke stallen van Moulay Ismail kunt bezoeken.

Meknes is de vijfde grootste stad van Marokko en heeft een groot economisch centrum waar vooral wijn, muntthee en olijven worden verhandeld. De stad heeft een ongelofelijk charisma, dat wordt versterkt door het omringende landschappelijk schoon.

De bezoeker zal versteld staan van haar indrukwekkende stadspoorten, borstweringen, paleizen en moskeeën.

Locatie

De stad Meknes ligt in het Noorden van Marokko, op 130 kilometer afstand van de hoofdstad Rabat en 60 kilometer afstand van Fes. Tijdens het regiem van Moulay Ismail (1672-1727) was Meknes in feite de hoofdstad van Marokko.

De naam Meknes komt volgens middeleeuwse Arabische bronnen van de naam van een Berber stam die bekend stond als de Miknasa stam. In 117 na Chr. kwamen Meknes en de omliggende provincies onder bestuur van het Romeinse Rijk. Meknes heeft een Kasbah uit de 8e eeuw.

Geschiedenis van deze fantastische stad

Meknes werd onder sultan Moulay Ismail, stichter van het Alawitische Rijk, de hoofdstad van het land. De sultan maakte van Meknes een aantrekkelijke stad in Moorse-Spaanse stijl, omringd met hoge muren, waarin gigantische deuren zaten. Nog steeds kun je deze harmonische mengeling van Islamitische en Europese stijlen van het 17e Meknes bezichtigen als je door de stap loopt.

Bezienswaardigheden Meknes

Aantrekkelijk aan Meknes is dat het er niet overvol met toeristen is. Je kunt in Meknes goed winkelen, uit eten gaan, bezienswaardigheden bezichtigen en uitgaan. Het is een aangename stad om te verblijven.


De stad telt diverse historische monumenten binnen de stad en in de naaste omgeving. De Romeinse nederzetting Volubilis is vlakbij en staan op de werelderfgoedlijst van Unesco. Daarnaast zijn er andere bezienswaardigheden, zoals Heri es-Souani, Place Hedim, Bab Mansour, Medersa Bou Inania Meknes Royal Golf Course, Dar Jamai, het Mausoleum van Moulay Ismail, Habs Qara en de Al Adam moskee.

De magnifieke Bab Mansour is de grootste stadspoort van Meknes. Als je Heri es-Souani bezoekt, kunt je de opvallende graanschuren bekijken. Het is ook heerlijk om bij het Agdal bassin te zitten. In het Dar Jamai Museum vind je Marokkaanse kunst en kun je hele oude exemplaren van de Koran bekijken, samen met antieke sieren en andere voorwerpen.

De Al Adam moskee is de oudste en grootste moskee van Meknes. Meknes heeft ook vele souks, waar je heel veel kunstnijverheidsvoorwerpen kunt vinden, onder andere traditionele Marokkaanse kleding en tapijten.

Je vindt hier ook exclusieve handgemaakte leren schoenen, schitterende juwelen en nog veel meer. Je mag hier onderhandelen, nee, dat wordt zelfs van je verwacht.

Je zult op hele lage prijzen kunnen uitkomen en met de prachtigste artikelen naar huis kunnen gaan, voor een lagere prijs dan in andere Marokkaanse steden.