Amsterdam - Casablanca

Vanmorgen vanuit mijn hotel in Aalsmeer vertrokken naar Schiphol. De chaos, waar voor was gewaarschuwd,  viel erg mee.  En stond ik binnen het uur bij de gate. De vlucht duurde zo'n drieënhalf uur naar Casablanca. En op het vliegveld werd ik opgewacht door de reisleidster en nadat de groep compleet was gingen we in de bus naar het Maroccan House Hotel. Hier de koffer naar de kamer en al op een korte verkenningstocht naar de oude medina en de sqala met kanon.

Casablanca - Rabat - Meknès

Met een stadstour door Casablanca ga ik langs de enorme Hassan II-moskee hier kunnen 25.000 mensen in en op het plein kunnen ook nog eens 85.000 mensen terecht. Ook heb je hier een prachtig uitzicht op de vuurtoren El-Hank. Daarna zet ik mijn reis door naar Rabat de hoofdstad en bezoek ik Koninklijk Paleis de Hassantoren, het mausoleum van Koning Mohamed V en de smalle straatjes van de Kashba van de Oudaya's aan de kust.

Meknès - Volubilis - Fès

Deze dag begint met een stadstour door Mèknes en een hoogtepunt is de graanschuur maar omdat de stad toegetreden is tot UNESCO (Unesco793) werelderfgoed staan er veel gebouwen in de steigers waardoor het moeilijk of geheel niet mogelijk om deze te fotograferen. Na de stadstour rijden we door naar de Romeinse stad Volubilis  (Unesco 836) ooit het bestuurlijk centrum voor dit deel van Romeins Afrika om aan het einde van de middag aan te komen bij Hotel Fès Inn te Fès Meknes is een stad in het midden van Marokko en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur Meknès, in de regio Meknès-Tafilalet. De stad heeft 563.000 inwoners. De stad is gelegen op een vlakte niet ver van het Atlasgebergte en de stad Fez.

Het mausoleum van Moulay Ismail is één van de mooiste en bekendste bezienswaardigheden van Meknes. Het Mausoleum heeft een indrukwekkende ingang, die bestaat uit een gebeeldhouwde gevel met een piramidevormig dak. De andere delen van et mausoleum zijn net zo uitbundig versiert als de ingang. Naast Moulay Ismail zijn ook de lichamen van zijn vrouw, zijn zoon en sultan Moulay Abderrahman bijgezet in de grafkamer. 


 
Volubilis, in het Arabisch en Berbers Oualili of Walili, was een Romeinse nederzetting in het noorden van het huidige Marokko. Vermoedelijk is de stad gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw v. Chr. Volubilis was het bestuurlijke centrum voor dit deel van Romeins Afrika 


Fès

Het stadsbezoek aan Fès staat hoog op mijn lijstje dit komt voornamelijk door de beroemde leerlooiers deze is in het eeuwenoude centrum gevestigd. Het oude centrum met de prachtige toegangspoort Bab Boujeloud en in het labyrint van het oude Fès vinden we souks, stadspaleizen, mausolea en de oudste universiteit ter wereld. 

De eeuwenoude medina bestaat uit  Fès el Bali en Fès Jdid en is UNESCO (170) werelderfgoed

Fez is geen stad met bezienswaardigheden in de klassieke zin van het woord. Eigenlijk is er maar één echte attractie:  De Medina die grotendeels uit de 13e en 14e eeuw stamt. In deze wirwar van meer dan 2600 straatjes mogen geen auto’s komen. En dus moet je vooral lopen, heel veel lopen. Je zult keer op keer verdwalen, maar dat is alleen maar leuk.  


Vlakbij de blauwe poort vind je de Madrassa Bou Inania, een oude religieuze school (madrasa) en moskee gebouwd tussen 1351 en 1356. Dit gebouw bevat zeer fijne versieringen in de Merenidische stijl: houtwerk, stucwerk, bogen, kalligrafie en gedetailleerde mozaïeken. De madrassa beschikt ook over een minaret, wat ongebruikelijk is voor Fez, en het is de enige moskee die voor niet-islamieten toegankelijk is in Fez.

 verder na de  lunch in het Mnebhi paleis en dan naar de leerlooierij 

De leerlooierij van Chouara . Op deze plek in het hart van de medina wordt al sinds de middeleeuwen op ambachtelijke wijze leer geproduceerd, waarmee dit de oudste leerlooierij is ter wereld. De werkwijze is sinds de 11e eeuw nauwelijks veranderd, waarbij alles nog met handen en voeten gebeurt.

Het proces begint met de ruwe dierlijke huiden die in witte kalkstenen vaten gedrenkt worden in een mengsel van duivenpoep, urine van koeien en ezels, ongebluste kalk, zout en water. Dit maakt de huid zachter en weekt de haren los. Na een paar dagen in dit mengsel worden de huiden aan de balkons opgehangen om te drogen. Daarna begint het verven in een van de aardewerken vaten waarbij gebruikt wordt gemaakt van natuurlijke stoffen als indigo, henna, saffraan, papavers en granaatappels. Het gaat om huiden van kalveren, schapen, geiten, kamelen dromedarissen en paarden, die vervolgens worden bewerkt tot handtassen, jassen, riemen en portefeuilles.


Even aan de drukte ontsnappen. 

Fès - Ifrane - Midelt - Erfoud

Ik laat Fès  achter mij en met vandaag een reisafstand van 455 kilometer kan deze dag als reisdag worden beschouwd. Met een route die leidt door cederbossen en pittoreske berberplaatsjes en het skioord Ifrane (Klein Zwitserland) door het Midden- Atlas gebergte naar Erfoud.

Erfoud - Merzouga

De ochtend is ter vrije besteding: maar dit was zonde van de tijd. Het was mogelijk om met een kleine groep die zin hadden om naar Tagueroumt te gaan dit dorpje ligt op de rand van de Sahara en heeft nog een authentieke Kasbah en Souks. In de namiddag  via de Erg Chebbi in een 4WD naar Merzouga voor een kamelentocht en de overnachting in een tentenkamp in de Sahara.

Op een dromedaris door de woestijn

Dit is een optionele excursie die ik voor de unieke ervaring zeker doe. Eerst met de 4WD naar Merzouga en daarna een uur op een dromedaris door de prachtige gouden duinen van de Sahara. Met als hoogtepunt het diner met muziek en de prachtige sterrenhemel en  zonsopkomst in het tentenkamp.

Jammer, door een zandstorm was er 's nachts geen mooie sterrenhemel en de zonsopkomst was ook niet geweldig.

Merzouga - Erfoud - Tineghir - Todra Kloof -Ouarzazate

Weer terug op de dromedaris naar het hotel in Merzouga waar gedoucht kon worden en waar het ontbijt was. Dan een uur in de 4WD naar Erfoud waar de bus klaarstond om via de  Todra Kloof naar Ouarzazate te gaan

Todra Kloof

Ouarzazate-Aït Ben Haddou - Marrakech

Na een  kort bezoek aan de  Kasbah Taourirt de prachtig gerestaureerde Kasbah ging het verder via de Atlas Studio's bekend van een aantal bekende films, naar Ksar of Aït Ben Haddou (Unesco 444) De middeleeuwse berberstad  Ksar van Aït-Ben-Haddou is een groep uit leem opgetrokken huizen omgeven door hoge muren het is een goed voorbeeld van een traditionele leefomgeving in het Pre-Sahara gebied ten zuiden van het Atlas gebergte.  Om van hier naar Marrakesh te gaan moeten we de Hoge Atlas over via de schitterende bergpas Tizi-n-Tichhka met het hoogste punt van 2260 meter. Aan het einde van de dag bereiken we Marrakesh de vierde koningsstad van deze reis. 

Kasbah Taourirt en de Atlas Studio's


De Ksar van Aït-Ben-Haddou was decor voor  films en series als The Living Daylights, Gladiator en Game of Thrones

Over de Hoge Atlas via de bergpas Tizi-n-Tichka

Marrakech

Stadstour Marrakech (Medina Marrakech Unesco 331) met een bezoek aan de Katoubia Moskee met de hoogste minaret van Marrakech, de Saadische graven, het Bahia Paleis. Het beroemde en levendige Djemaa El Fna plein( ik ben 's avonds niet meer geweest omdat ik niet fit was achteraf bleek dit met een positieve test corona te zijn). En door de souk dwalen met zijn wirwar aan straatjes en vele winkeltjes.

Marrakech - Amsterdam

Met een tour van 20 minuten naar het vliegveld van Marrakech en een vlucht van 3,5 uur naar Schiphol zit het er op. Nog wel even mijn horloge goed zetten. Want in Nederland is het een uur later dan in Marokko.